Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2014 21:32 - "Загинал геройски"
Автор: hristov Категория: Други   
Прочетен: 778 Коментари: 0 Гласове:
0



"Загинал геройски". Няма мероприятие, свързано с някаква паметна дата, събитие, митинг или просто "открит урок по родолюбие", в което се споменават имената на българи, загинали за свободата на България без определението "загинали геройски" или "отдали живота си за Свободата на Родината".
С тези думи завършват и рапортите на командирите на роти, строени за тържествена заря-проверка по съответен повод: "...тържествената проверка в ротата е проведена. Всички се оказаха налице, с изключение на геройски загиналите...".
Върху безбройните паметници и паметни плочи за  хората, чиите имена са изписани, отново четем  "геройски загинали"
Това определение ме накара да потърся по-подробно какво точно се крие зад думите  "герой" или "геройски" и "загинал". 
Оказа се, че зад думата "герой" се крият две понятия:
- Герой в обществен смисъл е личност, която в поведението си проявява изключителни качества и способности. Понятието „герой“ има оценъчен смисъл и се дава на хора, които действат не в своя полза, а в полза на обществото. По-частно разбиране за герой в този смисъл е „национален герой“.
- В художествен контекст, например в литературата или оперната музика, „герой“ се нарича всяко лице, вземащо участие в действие и играещо определена роля. Както в общественото виждане на думата в изкуството също може да се влага оценъчен смисъл - „положителен герой“ или „отрицателен герой“. За разработваната тема ни е необходимо първото значение.
С два подраздела:
Герой в обществен смисъл е личност, която в поведението си проявява
изключителни качества и способности. 
Да си представим следната картина. На бойното поле са застанали един срещу друг воюващите войскови единици. След артилерийската подготовка атакуващото подразделение се вдига на атака. По заповед на командира и на неговите по-горни командири. Един след други загиват войници. По заповед, но в "името на Родината", в "защита на честа, тетиториалната цялост и нейния  суверенитета". След боя се прави проверка и се установява броят и самоличността на убитите.
Следва съобщение до семействата им: "вашият син загина геройски в защита та Родината". Много тънка е смисловата граница между понятията "убит" и "загинал" ,поради което няма да правим интерпретеция.
Връщаме се отново върху понятието "геройски". Какво геройско има в това да изпълниш заповедта, като тръгнеш като стадо добитък срещу врага отсреща и да не се върнеш  жив точно в Родината си, за чиято чест, достойнство и териториална цялост те убиват?   
Къде тук има проява на изключителни качества и способности.
Просто излизаш от окопа, тръгваш и ако имаш късмет, се връщаш жив. В противен случай на проверката ще споменат името ти, като "геройски загинал". Има една максима, че пехотинецът рядко влиза повече от три пъти в бой.
В руската литература има описан случай за "проява на изключителни качества и
способности", като този на Павел Морозов, закрил с тялото си вражеската амбразура. Вероятно има още много такива случаи във всички страни по света, но тогава наистина става въпрос за "геройски загинали" хора, а не просто избити на бойното поле.
- От тук и понятието "загинал".
В  т. 1. Лег. § 1, т. 4 ДР Закон за Министерството на вътрешните работи се дава тълкуването на понятието "загинал при изпълнение на служебните си задължения", което донякъде се покрива с разглежданата тема, защото войникът на бойното поле също изпълнява служебните си задължения: Загинал при или по повод изпълнение на служебни задължения е лице, чиято смърт е настъпила в следствие на:
1. Действия или бездействия, които съставляват изпълнението на задължения, произтичащи непосредствено от заеманата длъжност;
2. Действия или бездействия, които не съставляват изпълнението на задължения, произтичащи непосредствено от заеманата длъжност, но ги предхождат или следват по време и са в пряка причинна връзка с тях. 
Става сложно, нали? Ами, ако приемем, че войниците се разбунтуват и откажат да тръгнат на атака, т.е. да бъдат убити. Подстрекателите се дават веднага на военен съд и  следва присъдата "смърт чрез разстрел". Заради това, че с бездействие или по-точно заради действие,  води до бездействие на много хора. И "не съставлява изпълнението на задължения, произтичащи непоследствено от заеманата длъжност". /край на цитата/.
Какви ли писма ще получат родителите на разстреляните?! И по паметниците няма да ги има техните имена. Върху името им за вечни времена ще се лепне квалификацията "изменник на Родината". На тях и на техните близки за поколения напред. 
А, на практика, с действието си, предизвикало бездействие, се спасяват много човешки животи. 
Иди го разбери! Падналите в битката квалифицираме като "загинали", а тези, които са предотвратили това нещо, биват "разстреляни". Като че ли първите не са разстреляни от упор от вражеското подразделение срещу тях.
Въпреки сложността на тематиката, ще продължаваме и за в бъдеще да четем върху паметниците и да слушаме при проверките "загинал геройски".
Дори и за тези, които в днешно време загиват по света в защита на чужди интереси и държави. И нямат нищо общо с "териториалната цялост и суверенитета" на България!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hristov
Категория: Други
Прочетен: 61139
Постинги: 45
Коментари: 3
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930